Kosova Ekonomisi ve durumu yeterli düzede olmayan bir ülkedir. Bu da ilerlemesinde önemli bir engel olabilmektedir.
Nüfusunun kalabalığı, tarımın geri kalmışlığı ve sürekli bir devletin egemenliği altında kalmaktan dolayı bu faktörler hem Kosova’nın gelişmesine engel olmuş, hem de ekonomik açıdan fazla ilerleme kaydetmemeyle sonuçlanmıştır. Kosova’da halkın geçim kaynağı çoğunlukla tarım ve hayvancılıktır. Ancak bunlarda çok fazla gelişme gösteremediğinden dolayı ekonomik durum pek iç açıcı durumda değildir. Ayrıca Uluslararası finansman ve yatırımların olmaması da bunlara olanak sağlamıştır.
Kosova Ekonomisi
Kosova’nın tarın ve hayvancılık haricinde diğer önemli geçim kaynakları ise; ormancılık ve madenciliktir. Bölgenin ekonomik açıdan geri kalmışlığı Kosova’nın her ne kadar iyi şeylere imza atsa da gelişmemesine, ekonomik düzeyinin aynı ölçüde kalmasına sebep olmuştur. Yalnız her ne kadar Kosova yeterli ekonomik düzeye sahip olmasa da az da olsa ekonomik durumunda artış görülmektedir. 2006 yılına göre % 3,1 artmıştır. 2007 yılında ise; 2,378 milyar avro olmuş kişi başına milli gelir 1, 159 avroya kadar yükselmiştir. Kosova’nın para birimi avrodur. Burada enflasyon oranı oldukça düşüktür.
Kosova İşsizlik Seviyesi
İşsizlik oranı % 40 seviyesindedir. Ticaret ve hizmetler sektörünün ağırlıkta olduğu bir ekonomiye sahiptir. Ülke her ne kadar yeraltı kaynaklarına sahip olsa da bunları pek gelir kaynağı haline getirememektedir.
Gerek üretim yetersizliği gerek ise küçük pazarlar kurulması Kosova’da birçok ürünün ithal edilmesine neden olmaktadır. Şehirlerde işsizlik oranı % 40 civarındadır. Bu işsizlik oran daha çok Müslüman kesimi arasındadır.
Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi – Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5 Taksim/İstanbul
Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız.